En verden av Stein

Om disse tekstene

Pedagogikk
Hypertekster
Lærerportrett
Evnerike barn
 
Matematikk
Matematisk
problemløsning

Samtaleoppgave
3,14?
Møbius
 
Naturfag
Virtuell
steinsamling

Vestfolds geologi
Økologisk jordbruk
Høyfjellsøkologi
 
KRL
JKKaSDH
(aka mormonerne)
 
IKT og ulikt
PC og personvern
PC og musikk-
undervisning

VW Caravelle og
topplokk
 
Personlig
CV   
Diktanalyse
Billedalbum
Konsertbilder
Julekaker
Ut å fly...
 

Andre sider:
 
En verden av Stein
Startside
Krone
Pineal
Hals
Hjerte
Solar Plexus
Hara
Rot
Linker
 
Steins
Elektronikkverksted
Startside
 
Ex Animo
Startside
 

Julekaker


Jeg husker min barndoms jul - eller i dette tilfelle, romjul. De ti milene i en trang folkevognboble fra Nøtterøy til Oslo. Iskald på beina, kokt i toppen. Reisesyketablettene de tre brødrene mine og jeg var foret med. Dobbel dose for dobbel virkning: Ingen spystopp, og neddopa til den totale passivitet. I bilen sov vi. Vel framme var vi passe rusa, slik at vi verken løp rundt, veltet ting, eller sa stort.

Målet for reisen var farmor og farfar. De bodde i en blokk der det alltid luktet kald, kokt kål i oppgangen. Det var dessuten kjempeekko i denne trappegangen, men absolutt forbud mot å hyle. Farmor var tynn og trodde på indremisjonen. Farfar var et par mørkegrå dressbukseben som stakk ut under en lysegrå sky av piperøyk. Vår oppgave var å sitte musestille og bare gjøre som vi fikk beskjed om. Moderens oppgave var å spille ydmyk svigerdatter med snille barn. Jeg tror ikke farmor og farfar likte moderen. Jeg er sikker på at de ikke likte barn.

Jeg husker farmors julekaker. De var tradisjonsrike, tørre, og smakte støv. Goro. Fattigmann. Sirupsnipper. Sandkaker med ukegammel krem. Reisesyketabletter hjelper mot så mangt.

Pillerusen pleide å avta i bilen på vei hjem i mørket. Det gjorde ikke så mye, moderens trusler om flådde rumper når vi kom hjem holdt oss nede på sporadisk slossing og gummistøvelkasting. Ballasten av julekaker gjorde eventuell bilsyke til en befrielse.

.........

Nå har hevnens time kommet. Den er søt - og serveres selvsagt kald.... Her har du oppskrifter på enkle småkaker med variert og fremfor alt god smak. Alle er lette å få til. Alle er testet ut, de fleste gjennom mange år. Dette er mine sju slag, som har slått ut mange andre kandidater.

Rekker ikke å bake før jul? Bak i romjula, da vel! Disse kakene er verken du eller gjestene lei av på nyttårsaften. Dette er enveiskaker, ikke inn-og-ut-kaker.

Enjoy!





1 Franske pepperkaker


Pepperkaker er en klassiker selv jeg må ha med. Disse er alltid gode, men aller best når de er nær grensen til å være litt svidde. Jeg har forsøkt å gjenskape mormors pepperkaker - men dog uten finhakket sukat som hun mente måtte med...

Etter å ha laget disse i mange år har oppskriften jeg forsøkte å gjenskape dukket opp. Jeg synes ikke min oppskrift er så langt unna!

Antall: Mange!

250 g smør
175 g lys sirup
250 g melis
½ dl kremfløte
400 g hvetemel
2 ts natron
2 ts malt nellik
1 ts kanel
100 g hakkede mandler

Stekes ved 200ºC i 5 - 6 minutter midt i ovnen

Kok opp smør, sirup, melis og fløte under omrøring. La blandingen avkjøles. I mens hakker du mandlene ganske fint (eller grovmaler dem), og blander mandelhakk, siktet hvetemel, natron, nellik og kanel i en bakebolle. Hell oppi den seigtflytende blandingen og elt godt til en smidig masse. Pakk deigen i plastfolie, og legg den kjølig til neste dag.

La deigen tempereres. Del den i biter som du greit kan kjevle. Legg plastfolie oppå deigen og kjevle den til ca. 2 mm tykkelse. Ta av plasten og trykk ut sirkler med et glass, diameter 5 - 6 cm. Selvsagt kan du bruke julete former med griser, nisser og stjerner hvis du bare må... Legg skivene på en bakepapirkledd ovnsplate. Stekes 5 - 6 minutter ved 200ºC. Følg med gjennom ovnsvinduet: Kakene buler under steking, og er ferdige når de akkurat har kollapset seg flate igjen. La kakene avkjøle noe på plata før de legges over på rist. Legges i boks når de er helt kalde.



2 Kongeboller


Likner ikke på boller i det hele tatt, men smaker himmelsk!

Antall: 48

Deig:
250 g kjølig smør
250 g sukker
2 eggeplommer
1 ts bakepulver
400 g hvetemel
Fyll:
200 g melis
200 g malte mandler
2 eggehviter
en liten skvett konjakk

Stekes ved 180ºC i ca. 15 minutter midt i ovnen

Skill eggeplommer fra eggehviter. Skjær smøret i terninger. Rør smør og sukker hvitt og luftig. Bland inn eggeplommer, deretter sikter du i melet med bakepulveret iblandet. Avkjøl deigen. Den skal bli kjellerkald, ikke kjøleskapskald. Stivpisk eggehvitene (det går lettere med noen få korn salt oppi) og bland inn konjakk, melis og malte mandler.

Del opp deigen og trill runde kuler. Legg kulene på bakepapirkledd ovnsplate. Hold god avstand, de breier seg en del under steking. Lag en fordypning i hver kule. Det skal bare være et tynt lag deig igjen i bunnen av hullet. Hvis deigen sprekker er den for kald. Fyll hullene med mandelfyllet. Oppskriften gir rikelig med fyll. Stekes som angitt. De er ferdige når de har fått lett farge. La kakene avkjøle noe på plata før de legges over på rist. Legges i tett boks når de er helt kalde.



3 Kourabièdes


Greske vinterkaker med mandel. Ikke akkurat i tråd med norsk tradisjon, men de pynter på fatet og er uvanlig gode på smak. De kalles også kourabiethes eller kourambiethes. Hvis du vil ha de enda mer autentiske, så kutt ut alt salt - også i smøret.

Antall: Drøyt 40

200 g kjølig smør
150 g sukker
1 ½ ts vaniljesukker
1 ts ouzo eller fortynnet spritekstrakt av anis
2 ts konjakk
en klype salt
2 egg
375 g hvetemel
125 g malte mandler
ca 300 g melis
4 ss appelsinblomstvann eller appelsinjuice med en dråpe appelsinolje

Stekes ved 175ºC i ca. 20 minutter midt i ovnen

Skjær smøret i terninger. Rør smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett vanilje, brennevin, egg og en klype salt. Sikt melet og bland i malte mandler. Rør alt sammen til en deig og kna den lett. Dekk til med plast og la deigen stå minst 20 minutter i kjøleskapet. Del opp deigen og trill runde kuler. Legg kulene på bakepapirkledd ovnsplate. Klem dem litt flate.

Stekes som angitt til de er så vidt tar farge og begynner å sprekke på toppen.

Pensle de varme kakene med appelsinjuice og vend dem i melis slik at de blir godt dekket. La kakene bli helt kalde på rist før de legges i boks. Dryss gjerne mer melis mellom og over dem.



4 Honeyfilled Nuggets


Dette er ganske typiske engelske kaker. De fleste synes de smaker himmelsk, men noen kan ikke fordra dem. Prøv og se selv! De smaker aller best når de har fått ligge og godgjøre seg en ukes tid i kakeboksen. Skal du være dekadent, så prøv disse kakene med portvin til...

Antall: Ca. 60

Deig:
300 g hvetemel
4 ss sukker
1 ts vaniljesukker
½ - ¾ dl kaldt vann
125 g kaldt smør
Fyll:
4 ss hakkede hasselnøttkjerner
3 ss kokosmasse
6 finhakkede cocktailbær
3 ss hakkede rosiner
3 myke dadler
2 ss fyldig honning
Pynt:
4 ss søt hetvin
4 ss finhakkede hasselnøtter
4 ss kokosmasse

Stekes ved 175ºC i ca. 20 minutter midt i ovnen

Bland siktet mel, sukker og vaniljesukker. Skjær kaldt smør i terninger og smuldre i det tørre. Hell på vannet og elt sammen til en deig. Reguler konsistens med vannet slik at deigen verken er sprekkete eller klissen. Pakk deigen i plastfolie og la den ligge i kjøleskapet minst to timer.

I mellomtiden blander du ingrediensene til fyllet. En blender kan være grei å bruke. Honningen blir lettere å ha med å gjøre hvis du varmer den i vannbad eller forsiktig i mikroovn til den blir flytende. Avkjøl fyllet.

Del opp deigen og klem ut sirkler til en ovnsplate av gangen. Del opp fyllet slik at du ikke går tom underveis, og legg omtrent en kvart teskje på hver deigsirkel. Klem deigen godt rundt fyllet og rull til runde kuler. Det er viktig at fyllet er forseglet inne i deigen. Bland nøttehakk og kokosmasse til pynt. Rull kakene i vin, og deretter i nøtte- og kokosblandingen. Legg kakene på bakepapirkledd ovnsplate. Stekes som angitt til de er lyst gyldne. Avkjøles på rist. Oppbevares i tett boks med papir mellom lagene.



5 Julestjerner


Et velsmakende alternativ til de ekle plantene jeg og mange andre reagerer allergisk på.

Antall: Ca. 60

Deig:
175 g smør
125 g sukker
250 g hvetemel
1/2 ts kardemomme

Pynt:
1 egg
35 g mandelflak
perlesukker

Stekes ved 200ºC i ca. 6 minutter midt i ovnen

Rør smør og sukker hvitt og luftig. Sikt i mel og kardemomme. Kna godt sammen. Pakk deigen i plastfolie, og la den stå kjølig natten over.

Del deigen i seks deler, rull hver del til en pølse, og del hver pølse i ti. Trill ut kuler som settes på bakepapirkledd ovnsplate. Trykk hver kule ut til løvtynne flak, borti 9 cm i diameter. Pensle med egg. Legg fire mandelflak i midten av hver julestjerne. Strø perlesukker over. Stekes som angitt til de tar farge. Pass på gjennom stekeovnsvinduet, det tar ikke lang tid fra de er ferdige til de er svidde... Avkjøles på rist til de er helt kalde før de legges i boks.



6 Amerikanske sigarer


Disse pleier å være barnas favoritt! Nøtter og sjokolade...

Antall: 72

175 g smør
90 g sukker (gjerne brunt)
125 g malte hasselnøttkjerner
175 g hvetemel
2 ss fløte
100 g kokesjokolade

Stekes ved 175ºC i ca. 10 minutter midt i ovnen

Rør smør og sukker lyst og luftig. Tilsett siktet mel og malte nøtter. Ha i fløten til slutt. Kna deigen godt sammen.

Del deigen i 8 deler. Rull knapt halvmeterlange pølser av hver del, de skal bli knapt fingertykke. Legg deigpølsene ved siden av hverandre, og del alle i 9. Legg sigarene på bakepapirkledd plate. De kan legges ganske tett, da de ikke eser så mye. Stekes som angitt til de så vidt tar farge. Avkjøles på rist.

Smelt kokesjokoladen i mikrobølgeovn eller i tett plastpose i varmt vann. Dypp den ene enden av sigarene i sjokoladen. Legges til størkning på bakepapir. Du kan ytterligere pynte sigarene ved å legge på mer sjokolade med en knivegg eller en gaffel.

Oppbevares kjølig i boks med bakepapir mellom lagene.



7 Korianderkaker


Koriander forbindes ofte med østens kjøkken, men har funtes i Norge i flere hundre år. Oppskriften har jeg fra Bodil Nordjore på radio før jul 2005, så dette er det nyeste tilskuddet blant mine sju slag. De er kjedelige å se på, men skikkelige smaksbomber! De blir best med mørk sirup - da blir også fargen mørkere enn på bildet. Folk tror gjerne det er peppernøtter inntil de smaker, og får en hyggelig overraskelse.

Antall: Mange!

250 g smør
250 g lys sirup (mørk hvis du vil ha kraftigere smak - anbefales!)
250 g sukker
2 små egg
3 ts malt koriander
2-3 sitrondråper
2 ts bakepulver
500 g hvetemel

Stekes ved 200ºC i ca. 8 minutter midt i ovnen

Smelt smør og sirup sammen, la det kjølne men fortsatt være flytende. Visp eggedosis av egg og sukker. Det er viktig at eggene er små, ellers blir deigen lett for våt. Bland eggedosis med smeltet smør og sirup. Ha i malt koriander og sitrondråper. Du kan bruke 2-3 ss sitronsaft i stedet for sitrondråper, men pass i så fall på så ikke deigen blir for våt. Sikt i bakepulver og mel. Elt sammen, pakk i folie, og sett deigen kjølig til neste dag.

Lag pølser av deigen, omtrent 2 cm tykke. Del pølsene i 2 cm lange biter. Trill bitene til kuler. Legg kulene på bakepapirkledd plate. Stekes som angitt til de er lett gyldne og så vidt begynner å sprekke på toppen. De skal bli litt seige. De får rett smak og konsistens etter noen dager i kakeboksen.






Dessertkake


Dette er en enkel og rask kake å lage når du trenger en dessert litt utenom det vanlige. Grunnoppskriften er hentet fra ett av Lars Barmens gamle programmer på TV. Han hadde i sin tur hentet den fra en trestjerners fransk restaurant. Bilde kommer når jeg klarer å styre meg lenge nok til å hente et kamera før kaken er spist. Enjoy!

8 porsjoner

Seng:
8 klementiner
1 sitron
Sukker
Deig:
100g kokesjokolade
100g smør
3 egg
150g sukker
50g hvetemel
Tilbehør:
Vaniljeis
Pynt:
Mynteblad
Melis

Ha sjokolade og smør i en plastpose, legg posen i varmt vannbad til smelting. Mens smør og sjokolade smelter skreller du klementinene og skjærer de i skiver. Legg klementinskivene på serveringsasjetter, strø på sukker og kryst rikelig med sitronsaft over. Målet er verken søtt eller surt, men friskt.

Smør en 22 cm springform svært godt, dryss den gjerne med mel i tillegg.

Rør sammen egg, sukker og hvetemel. Det skal ikke piskes luftig, bare røres godt sammen. Rør inn smeltet sjokolade og smør. Hell røren i den godt smurte formen.

Stekes lavt i ovnen ved 160°C i 25 – 30 minutter. Følg med fra ca 20 minutter av, kaken skal være litt rå i midten. Sjekk med en fyrstikk el. l. og ta kaken ut så snart det ikke er flytende røre på den.

La kaken hvile i formen et par minutter. Hvelv den så over på en tallerken og del den i 8. Plasser de varme stykkene i saften på asjettene på en estetisk tilfredsstillende måte. Pynt gjerne med et mynteblad og et lett dryss melis. Serveres mens kaken fortsatt er varm. Kaken kan godt serveres med vaniljeis ved siden av; særlig barn faller pladask for kombinasjonen!


Sist endret 260120
Tekst og bilder © Stein Solø 1998 - 2020